Info voor werknemers met stressklachten

Als ervaren stress experts weten wij maar al te goed dat stress een grote impact kan hebben op je dagelijks leven. Bij Stress Support begrijpen we dat elke werknemer unieke behoeften heeft als het gaat om stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Of je nu worstelt met toenemende stress, symptomen hebt van overspanning of zelfs al thuis zit; onze aanpak is altijd op maat en toegespitst op jouw situatie.

 

Werkgevers kunnen zich bij Stress Support aansluiten voor een abonnement op stress & verzuimreductie, maar we zijn er ook voor interventies. Oftewel in het geval dat er per direct coaching gewenst is voor situaties van zware stress, overspanning of burn-out. Het is dus geen enkel probleem dat jouw werkgever op dit moment nog niet bij ons is aangesloten.


Bredere context

Stress Support begeleidt jou met de focus op een bredere context. Het is vaak niet alleen het harde werken dat jij wellicht te vaak en te lang hebt gedaan. Vaak spelen werkgerelateerde stressfactoren, persoonlijke kenmerken en/of privé perikelen gezamenlijk een rol in de uiteindelijke stressklachten, overspanning of burn-out. En het is meestal niet die ene knock-out in de boksring die iedereen wel ziet aankomen. Naast persoonlijke kenmerken, gewoontes en overtuigingen kunnen ook verstoorde (arbeids)relaties, ziekte en dood, geldzorgen et cetera een grote rol spelen. Daarnaast is het van wezenlijk belang om te kijken in hoeverre jij introvert of extravert bent en hoe dat zich verhoudt met je werksituatie.


Bore-out

In het kader van die bredere context kijken we ook naar het fenomeen bore-out. Als je te lang doorgaat met werkzaamheden waarvan je weinig tot geen voldoening krijgt, loop je de kans op bore-out klachten. Er is dan een sterke mate van verveling aanwezig. Niet alleen door te weinig werk, maar ook door de sterke mate van herhaling van je werkzaamheden. Je krijgt dan in feite te weinig positieve prikkels en je werkt blijkbaar niet (meer) voldoende vanuit je kwaliteiten. Hoe gek het ook klinkt, de kans op dezelfde overspannings- en ziekteverschijnselen als bij een burn-out zijn dan reëel. En het kan zo maar zijn dat een deel van de ogenschijnlijke burn-out klachten te herleiden zijn tot bore-out klachten. Het herstellen van bore-out klachten vergt een andere benadering dan burn-out.


Budget werkgever

De bedrijven die bij ons zijn aangesloten weten het al en plukken er de vruchten van; eerder signaleren betekent namelijk minder verzuim. Meer en meer werkgevers stellen budget beschikbaar voor stress en burn-out preventie en coaching voor hun personeel. Dat doen ze enerzijds omdat ze het beste voor hebben met hun werknemers en aan de andere kant omdat dit enorm kostenbesparend is ten opzichte van langdurig thuis zitten en vervanging moeten inhuren. Vind je het zelf te lastig om hierover te informeren bij je werkgever? Laat ons dan contact opnemen en aan hen voorleggen hoe ze hiermee om zouden gaan. Dit kunnen we desgewenst op een 100% discrete manier doen waarbij jij anoniem blijft. 


Veelgestelde vragen

Waarom pieker ik zoveel?

Piekeren is het overmatig zorgen maken of zelfs obsessief nadenken over bepaalde problemen, situaties of gebeurtenissen. Het kenmerkt zich met name door het herkauwen van negatieve gedachten. 

Piekeren kan om verschillende redenen ontstaan en is vaak een reactie op stress, angst, onzekerheid of andere emotionele factoren. Enkele veelvoorkomende oorzaken van piekeren zijn:

  1. Stressvolle gebeurtenissen: Het ervaren van stressvolle situaties zoals werkproblemen, financiële zorgen, relatieproblemen, gezondheidsproblemen, etc.

  2. Angst en onzekerheid: Mensen die vatbaar zijn voor angst of die zich vaak onzeker voelen, kunnen meer geneigd zijn tot piekeren. Ze maken zich constant zorgen over mogelijke toekomstige gebeurtenissen.

  3. Perfectionisme: Mensen die streven naar perfectie kunnen zichzelf onder druk zetten en constant piekeren over het vermijden van fouten of het voldoen aan hoge verwachtingen, wat kan leiden tot chronisch piekeren.

  4. Overmatige zelfreflectie: Sommige mensen hebben de neiging om veel na te denken over zichzelf, hun acties en hun relaties met anderen. Dit kan leiden tot overmatig piekeren over sociale interacties, prestaties en persoonlijke tekortkomingen.

Ben ik al overspannen?

De essentie van overspanning is negatieve chronische stress en hersteltekort. De LESA (Landelijk Eerstelijns Samenwerkings Afspraak) biedt richtlijnen voor huisartsen, bedrijfsartsen en eerstelijnspsychologen in Nederland. Volgens deze richtlijn wordt overspanning gedefinieerd als een toestand van aanhoudende overbelasting die leidt tot lichamelijke en psychische klachten. Om de diagnose overspanning te stellen, moeten de klachten voldoen aan bepaalde criteria, zoals:

  1. Aanwezigheid van meerdere lichamelijke en/of psychische symptomen, zoals vermoeidheid, gespannenheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, slaapproblemen, etc.
  2. Een gevoel van controleverlies en/of machteloosheid.
  3. De klachten zijn significant genoeg om het dagelijks functioneren te belemmeren, zoals werk of sociale activiteiten.
  4. De klachten zijn niet (uitsluitend) te wijten aan een psychische stoornis.

Wat is burn-out?

De term 'burn-out' is sinds de jaren '70 bekend en heeft in Nederland in zekere zin de term 'overspanning' vervangen. Het is echter niet hetzelfde als overspanning en eerder te zien als het eindstation van een aantal fasen waarin te weinig rust en ontspanning heeft plaatsgevonden. Bovendien is het nog steeds een fenomeen waarover nog veel onduidelijkheid bestaat, met verschillende visies en definities, wat het stellen van een eenduidige diagnose bemoeilijkt. Psychiaters erkennen het fenomeen officieel zelfs niet als psychische aandoening. Stress Support onderschrijft dit, want ziet de basis van burn-out in een ontregeling van het stresssysteem. 

 

Een verstoorde balans van het stresssysteem kan zowel fysieke als mentale klachten tot gevolg hebben. Hoewel psychiaters het dus niet erkennen, hebben huisartsen, bedrijfsartsen en eerstelijns psychologen wel gezamenlijk richtlijnen opgesteld om burn-out te diagnosticeren. Dit hebben zij gedaan in de Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak (LESA). Burn-out wordt vaak geassocieerd met overbelasting op het werk, resulterend in uitputting, een cynische kijk op het werk, verhoogde prikkelbaarheid en verminderde productiviteit.

 

Om tot de diagnose burn-out te komen, dient volgens de LESA te worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  1. Er wordt voldaan aan de voorwaarden van overspanning.
  2. De klachten zijn meer dan zes maanden geleden begonnen.
  3. Gevoelens van vermoeidheid en uitputting staan sterk op de voorgrond.

Wat is bore-out?

Een bore-out kun je het beste omschrijven als een werk gerelateerde vervelingsziekte, maar dat dekt ook niet geheel de lading. Het ontstaat door een teveel aan routinematig werk, of door het langdurig werken onder je niveau. Hierbij speelt niet alleen je opleidingsniveau een rol, maar meer nog de vraag of jij kwalitatief en kwantitatief voldoende prikkels ervaart in je werk. We hebben het dan over positieve prikkels die tot energie en voldoening leiden. En dat is uiteraard voor ieder mens verschillend. Wanneer je uit een hobby veel positieve prikkels haalt, zal je minder snel een gebrek ervaren aan die kwantitatieve of kwalitatieve prikkels op je werk. Op de langere termijn zou dit echter alsnog tot een bore-out kunnen leiden.

 

Mensen die last hebben van een bore-out kunnen symptomen ervaren zoals chronische verveling, een gebrek aan motivatie, prikkelbaarheid, verminderde prestaties op het werk en een algemeen gevoel van ontevredenheid. Het kan ook leiden tot gevoelens van nutteloosheid en gebrek aan zelfvertrouwen. Bij een zware bore-out kunnen in feite alle symptomen van een burn-out tot uiting komen en kan het herstel vele maanden tot zelfs jaren duren.